Hud & helse

Tradisjonell hudanalyse

Hudanalyse bør utføres av en utdannet person ettersom hud kan variere veldig fra en person til annen. Vi har samlet sammen en liten guide som kan hjelpe deg en bit på veien, men hvis du vil være helt sikker på hvilken hudtype er din hudtype så bør du kontakte en hudterapeut for en avtale.

Riktig analyse av huden din kan bidra til at du holder et ungommelig utseende mye lenger og du kan muligens bli kvitt eller få mye mildere symptom fra diverse problemer som ofte plager hud.

Normal hud
Hudtype har fin og jevn hudvev. God fukt og fettbalanse. Blodsirkulasjon er god. Føles varm å ta på. Ikke noen store porer eller fete partier. Komedoner (svarte prikker) og akne (kviser) er sjeldne. Huden har ingen tørre flassende partier og har sjelden tegn på rynker. Det er hovedsakelig barn som har denne type hud. Huden forandrer seg med alder, hormonutvikling og påvirkning fra det ytre miljø.

Tørr hud
Huden har små porer og er jevn og fin. Huden er tynn og av og til nesten gjennomsiktig. Huden kan ofte kjennes stram og få tørre flekker i ansiktet. Rynker viser seg rundt øye og munn i tidlig alder. Huden er ofte ømtålig. Huden kan ofte reagere på diverse kosmetikk og kan bli rød ved temperaturforandringer. Utvikler ofte couperose. Tørr hud trenger produkter som inneholder olje/fett og gjerne fukt i tillegg.

Hud som mangler fukt
Det er vanskelig å skille mellom tørr hud og hud som mangler fukt. Begge kan føles og se stramme ut. Hud som mangler fukt kan lett flasse. Hud som mangler/har lite fuktighet har hornlag som mangler evne til å regulere damping av fukt. Dermed binder den mindre av væske. Huden trenger både mye fukt og olje/fett for å bli bedre.

Fet hud
Det finnes mange som har fet hud. Overflaten kan være ujevn og som regel har den store porer og komedoner. Komedoner i fet hud kan være åpne eller lukket. Den kan lide av akne. Huden ser grå og gusten ut og likevel glinsende. Avskalling av døde hudceller går sakte ettersom det er mye fett i huden som binder døde hudceller. De som har fet hud skal ikke bruke sterk såpe i ansiktet ettersom den øker oljeproduksjon. Det finnes diverse gode preparater/produkter som passer godt til fet hud. Ikke noe hjelper fet hud like mye som sunn riktig kost, som gjerne kan inneholde godt med fett men skal være uten sukker og så lite karbohydrater som mulig.

Blandingshud
Blandingshud har både fete og tørre områder. Som regel er det såkalt T-sone som er fet men trenger ikke alltid å være slik. T-sone er pannen, nese og hake. Blandingshud kan variere sommer og vinter, ettersom huden lett blir mer tørr om vinter enn om sommer.

Aknehud
Akne forekommer som oftest hos personer med enten blandet hud eller fet hud. Akne blir mer synlig i ungdomsåren for å bli mildere når hormonproduksjon har roet seg ned. Akne er arvelig og ligger i genene, hvilket betyr at har du en gang akne så vil du alltid ha akne men du kan holde den i sjakk og få den så å si usynlig for fleste med god behandling.

Sensibel – ømtålig hud
Vanligvis tørr med fine porer. Har ofte utvidede kapillærer (couperouse) ved nese og på kinnene. Hud med frekner er mer ømtålig mot sol enn annen hud. Rødhåret med lys hud pleier å ha ømtålig hud. Tåler sjelden såpe og parfymerte produkter. Sensibilitet kan påvises ved å stryke kanten av en spatel over hudoverflaten og se om det kommer striper etter den. Hvor fort stripen kommer forteller hvor ømtålig huden er. En skal være forsiktig med hvilke produkter en bruker på ømtålig hud og gjerne bruke høy solfaktor om sommer.

Allergisk hud
Alle hudtyper kan få en allergisk reaksjon. Allergi oppstår når kroppens immunsystem reagerer negativt på fremmende stoff. I hud vises denne som regel som utbrudd og kløe eller ved at det oppstår eksem.

Voksenhud
Fra omtrent 25-30 år skjer det en god del forandringer i huden. Fine linjer begynner å vise seg rundt øye, munn og på hals. Fra ca. 40 års aldern skjer det enda større forandringer på linjer/rynker som begynner å bli mer markant og huden begynner å bli mer tørr. Huden mister fukt i hornlaget og cellefornying blir redusert fra ca. 28 dager til 45 dager. Huden tar lengre tid å fornye seg. Elastiteten i huden avtar. Huden virke “løs”. Porene blir større. Blodsirkulasjon blir nedsatt og huden får ofte svarte prikker. En og annen pigmentflekk begynner muligens å vise seg. Denne huden trenger produkter som kan nå ned i underlag til huden og de finnes det veldig få av. Stort sett så trenger denne typen hud hjelp fra feks retinol krem, meget sunn kost, krem som inneholder molekyler som når ned i underlag på huden og likestrøm som hjelper produkter til å nå lenger ned i hudlag. Denne huden trenger som regel hjelp fra hudpleier for å vedlikeholde ungt utseende lenger en ellers.

Solskadd hud
For mye sol kan lede til for tidlig aldring. Huden får grov storporet, rynkete overflate. Den kan bli gulaktig og ha en gusten farge. Det kan oppstå pigmentflekker. Spesielt i nakke og på kinn oppstår et nettverk med rynker alt fra fine til grove. Det finnes ikke noen produkter som kan reparere solskader. Plastisk kirurgi, syrebehandling og laserbehandling kan allikevel forbedre utseende på solskadd hud. Mikronål er allikevel en ny type behandlingsmetode som kan få til en del hvor en provoserer huden til å sette igang egen prosess for å lege huden og muligens den mest skånsomme i tillegg ettersom du ikke trenger å være like forsiktig i forhold til sol etter du har tatt en mikronålbehandling enn feks hvis du har tatt en laser eller syrebehandling, da må du være ytterst forsiktig i sol.

Beroende på hvor drastisk du ønsker gå frem og hvilke forbedringer du er ute etter så velges riktig metode for deg. Uansett så anbefaler jeg alle kvinner som ønsker å beholde ungdommelig utseende lengst mulig å ikke sole seg for mye og beskytte seg med høy solfaktor. Det er en ypperlig måte til å bevare ungdommelig utseende lengst mulig.

Farget hud
Farget hud kan på mange måter være helt lik mindre farget hud men generelt så har den større motstandskraft mot sol og derfor aldres den ikke like fort. Grunnet god dose med pigment i huden og mer avansert produksjon av disse i mørk hud så holder den seg ung mye lenger enn lys hud som har ikke like bra utviklet pigment produksjon. Farget hud plages ikke like mye av akne. Det finnes allikevel plager som forekommer hyppig i farget hud og ikke like mye i mindre farget hud: Den har lett for å få pigmenterte arr. Pga huden leger seg fortere enn lys hud så kan en få opphøyde arr såkalt keloid som oppstår når det skjer overproduksjon av hudvev. Farget hud kan faktisk ofte være mer sensibel enn mindre farget hud og det bør alle hudpleiere være ekstra oppmerksomme på.

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *