Facebook markedsføring, Markedsføring

Sosial media og nettroll

Fleste av oss er medlem av online grupper på Facebook eller annen form for sosial media hvor man følger med diskusjon og diverse.

Sosial media er jo så fint, særlig Facebook hvor man kan følge med slektinger og venner rundt omkring i verden. Jeg husker den tiden den ikke fantes og hvor fantastisk det var for meg som kommer opprinnelig fra Island til tross jeg slekter i lange rekker til Norge, da syntes jeg det å kunne lese om og følge med hele slekta på Island via Facebook var helt fantastisk. Det synes jeg fremdeles.

Men det finnes en skyggeside av Facebook og annen sosial media. Såkalte nettroll. Jeg tror mange av oss har vært ute for dem. Jeg har det i hvert fall, i massevis. Det har til og med gått så langt at en gruppe på Facebook utestengte meg og tillot så i etterkant at deres medlemmer skrev om min bedrift, usannheter og løgner. Gruppen som er en stor og populær gruppe hadde en administrator som ikke stoppet stygge kommentarer og løgner som foregikk offentlig i gruppen innen en bransje som var viktig for meg og jeg ble informert av et medlem i gruppen, om saken. Det at jeg samtidig som dette foregikk ble utestengt av gruppen slik jeg ikke visste hva som hva som skjedde, var særdeles usmakelig.

Det at jeg ble informert om dette av en redelig person, syntes jeg var veldig bra. Jeg kontaktet da administrator av gruppen per telefon og ba henne om å fjerne alle løgner som hadde blitt skrevet og ba henne i tillegg om å be om unnskyldning for dette offentlig i gruppen. Det vedkommende gjorde da var å begynne med å undersøke saken og undersøke om det var løgner som hadde blitt skrevet. Jeg hotet med at hvis hun ikke ville fjerne dette og be om unnskyldning da ville jeg gå til en sak og få gruppen stengt på Facebook.

Det som til slutt kom ut av dette var at jeg fikk alle løgnene slettet og jeg ble tillatt tilgang i gruppen på nytt. En gruppe som jeg forresten plutselig ble så sparket ut av igjen, uten forvarsel og uten at jeg er klar over hvorfor. Men jeg fikk aldri noen offentlig unnskyldning, nei, fordi det var administrator av gruppen ikke med på å godta og det syntes jeg var veldig dumt ettersom det finnes jo sikkert noen i gruppen som fremdeles tror på de løgnene som ble skrevet.

Uansett, da synes jeg virkelig det er leit at det finnes slike steder på nett hvor folk kan i all offentlighet skrive akkurat det de ønsker og lyve i tillegg og samtidig sende skitkasting i alle retninger. Det blir så feil å ta slikt opp på internett med alle sin penn som fri penn. Det blir i noen tilfeller helt grotesk.

Jeg har da selv opprettet en gruppe som hetter hudpleie, frisør og markedsføring og i den gruppen er det strengt forbudt å snakke stygt om andre og jeg henviser de som kommer med slike innlegg, et annet sted. Jeg siler hvert eneste innlegg som blir lagt ut i gruppen og alle ufine og stygge kommentarer, uansett om de er sanne eller usanne, tar jeg bort og tillater ikke slike.

Jeg må da likevel innrømme at jeg selv har gjort slike ting. Det vil si å komme med kommentarer som jeg gjerne kunne latt være å ta i det offentlige på den måten. Jeg har nemlig glemt at jeg selv har gått ut med negative meninger når jeg har blitt forbannet på f.eks at Facebook har forandret sin annonsestrategi eller at Google tar seg for godt betalt for annonser.

Jo, når jeg lener meg tilbake og tenker igjennom det da har det falt en og annen artikkel på min private profil på sosial media hvor jeg kommenterer artikler som er skrevet av f.eks NRK, CNN eller annen media der ute i verden.

Jeg tror at alle vi har et lite monster i oss som kommer ut av og til. Uansett hvor skinnhellig vi vil mene at vi er og uansett hvor redelig og ærlig vi ser oss selv da tror jeg at veldig mange av oss sliter med å si at de aldri har gjort en feil eller sagt noe stygt når de uttaler seg på sosiale medier.

Jeg vil derfor rose en gruppe på Facebook hvor administrator av gruppen har gått ut “offentlig” i gruppen og gitt en hard påminnelse til alle i gruppen om at sjikane, stygg omtale og diverse i den stil er forbudt. Jeg ble så gledelig overrasket over at det finnes flere som mener at slikt må man stoppe og setter stor fokus på det. Det er gruppen “Kun for frisører i Norge” og jeg anbefaler alle frisører og de som arbeider i forbindelse med frisøryrket eller selger varer til frisørbransjen om å bli medlem av den gruppen. Administrator av den gruppen har vist flott initiativ og opptrer særdeles ansvarlig og fint når hun påpeker at man skal faktisk ikke være ufin. Et stort ros til vedkommende og jeg håper at du som leser dette, tar det til deg og gjør som jeg skal gjøre, å prøve å opptre fint på sosial media og aldri snakke stygt om andre i det offentlige. Det finnes alltid en person som kommer til å lide på grunn av det og det er ufint gjort, uansett.

Jeg ønsker alle i bransjen en god start på høsten.

 

 

 

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *